Vervolg Walking Football

Op 28 maart en 11 april kregen medewerkers van DCW op ons hoofdveld een demonstratie Walking Football. Dit was een initiatief van Stichting Walking Football Twente Euregio, onderdeel van FC Twente Scoren in de Wijk, in het kader van de campagne ‘Ik ben aan de bal’. Het was een groot succes. De deelnemers waren enthousiast en daarom werd er een vervolg gegeven aan de activiteit. Vier weken lang wordt er op de donderdagmiddag getraind en op donderdag 11 juli wordt er afgesloten met een toernooi.

We spraken met Hans Bijvank van FC Twente Scoren in de Wijk, en secretaris van de Stichting Walking Football Twente Euregio, over het succes van Walking Football voor de medewerkers van DCW op de velden van De Bleek.


Walking Football
Hans Bijvank: “Walking Football is specifiek bedoeld voor 60-plussers om ze in beweging te krijgen. Veel denken dat, als je niet kunt hardlopen, ook niet kunt voetballen. Dat is echter niet het geval! Ook zonder te hardlopen kun je voetballen. We willen de doelgroep veel breder maken om zoveel mogelijk mensen die niet bewegen aan het bewegen krijgen. Walking Voetbal geldt dus als middel om mensen aan het voetballen te krijgen.”
 
Vijf trainingen
De nieuwe manier van voetballen werd april en maart gedemonstreerd. Ruim zestig medewerkers van DCW namen deel aan de demotrainingen. Een deel van de groep wilde dit voortzetten. Voor hen werden extra trainingen op het programma gezet in de maanden juni en juli: “We hebben het aanbod opgesplitst in vijf delen. De eerste training stond in het teken van wat bewegen is en wat je met je lichaam kunt doen. Vandaag, de tweede training, leren we hoe we de bal van a naar b krijgen. Volgende week bij de derde training gaat het voornamelijk om scoren. Bij de laatste training ligt de focus op samenwerken. De vijfde dag sluiten we af met een toernooi.”
 

Enthousiasme
Hans is erg tevreden tot nu toe: “Ik vind het een groot succes! We zijn na de demo overgebleven met een groep hele enthousiaste mensen. De lach die ze elke training op hun gezicht hebben is voor mij als trainer de grootste beloning. Ik kijk ook uit naar het afsluitende toernooi en hoop dat we hier met ruim dertig mensen zijn. We hebben dan al met al weer een goede basis gelegd voor de toekomst, want uiteraard hopen we dat dit opnieuw een vervolg gaat krijgen.”

Een mooie samenwerking
De DCW biedt met een sociale of beschutte werkplaats werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hans: “De projecten van DCW, en ook de campagne ‘Ik ben aan de bal’ dragen eraan bij om de medewerkers deel te laten nemen aan het reguliere aanbod. Met Walking Football, een aangepaste vorm van voetbal, stimuleren we hen om in beweging te komen. Dit doen we op een prachtige locatie die midden in de wijk ligt en waardoor de medewerkers indirect onder de mensen komen.” Dat de activiteiten bij De Bleek plaatsvinden is niet meer dan logisch volgens Hans: “Zelf ken ik de club al heel lang en ben hier zelfs drie jaar trainer geweest. Het gebouw van DCW ligt hierachter en dus op steenworp afstand. Dit is heel praktisch, maar bovenal is Rigtersbleek anders dan andere verenigingen in Enschede. Ze hebben echt een buurtfunctie. De zuigkracht van de buurt is hier heel groot, mede omdat het complex midden in de wijk ligt. De club heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen; niet alleen als het gaat om voetballen, maar ook door de vele maatschappelijke activiteiten. Daar werken we dan als Scoren in de Wijk graag mee samen!”
 
Trots kijkt Hans terug op de rol die FC Twente heeft bij dergelijke wijkprojecten: “FC Twente is de aanjager voor dit soort projecten. In samenwerking met hun is ruim dertien jaar geleden Scoren in de Wijk opgericht voor kwetsbare groepen in de samenleving. Als je kijkt hoe ver we zijn gekomen in die tijd, ben ik er dan heel trots op.” Hoe ver de samenwerkende partijen gaan komen met Walking Football voor de medewerkers van DCW moet blijken. Tot nu toe is het een succes en zijn alle betrokkenen meer dan tevreden en heeft iedereen de intentie uitgesproken om het aanbod voort te zetten. Hans: “De verwachtingen zijn aan het begin altijd hooggespannen als je een samenwerking aangaat en een dergelijke activiteit gaat aanbieden. Het is mooi dat iedereen positief is, en uiteindelijk gaat het ook om de resultaten. Op dit moment kunnen we de effecten nog niet meten, behalve dat de deelnemers zichtbaar genieten. We willen uiteindelijk ook gaan meten of de gezondheid vooruitgaat bijvoorbeeld. Aan het eind van het project kunnen we hier iets over zeggen, maar een vervolg zal hieraan nog meer bijdragen.”
 
Op donderdag 11 juli om 16:00 uur vindt het afsluitende toernooi plaats op het hoofdveld van De Bleek. De laatste training is op 4 juli om 16:00 uur.  

Bekijk hier foto's van de demo's Walking Football @ Ontmoetingspark Rigtersbleek >>> 

Bekijk hier de foto's van de trainingen >>> 

 


 
 
 

CONTACT
 

Ontmoetingspark v.v. Rigtersbleek
G.J. van Heekstraat 15
7521 EB Enschede

communicatie@rigtersbleek.nl
wedstrijdsecretaris
T. 053 - 435 92 39

 
 
Openingstijden 


Het Paviljoen
Maandag t/m vrijdag | 08.00 – 24.00 uur
Zaterdag | 08.00 – 22.00 uur
Zondag | 08.00 – 20.00 uur 

Lunchroom
Maandag t/m vrijdag | 11.00 – 19.00 uur
Zaterdag & zondag | 08.00 – 19.00 uur  

Eetcafé
Maandag t/m vrijdag | 17.00 – 19.00 uur
Zaterdag & zondag | Gesloten 

  

 

pointersmall.png
Route
VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
 

Contactformulier Contact

CONTACT
 

Ontmoetingspark 
v.v. Rigtersbleek
G.J. van Heekstraat 15
7521 EB Enschede

communicatie@rigtersbleek.nl
Wedstrijdsecretaris
T. 053 - 435 92 39

pointersmall.png
Openingstijden 

Het Paviljoen
Maandag t/m vrijdag | 08.00 – 24.00 uur
Zaterdag | 08.00 – 22.00 uur
Zondag | 08.00 – 20.00 uur 

Lunchroom
Maandag t/m vrijdag | 11.00 – 19.00 uur
Zaterdag / Zondag | 08.00 – 19.00 uur  

Eetcafé
Maandag t/m vrijdag | 17.00 – 19.00 uur
Zaterdag / Zondag | Gesloten 


VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
 

Contactformulier Contact

Image