Nieuwe hoofdtrainer JO19-1

Richard de Boer is vanaf aankomend seizoen de nieuwe trainer van JO19-1. De 48-jarige Enschedeër, nu woonachtig in Hengelo, heeft zijn trainersdiploma’s UEFA C en UEFA B. Hij komt over van de eerste selectie van HVV Tubantia (eerste klasse) waar hij de huidige assistent-trainer is.
 
FC Twente & Heracles Almelo
Als voetballer heeft Richard de nodige ervaring opgedaan: “Mijn carrière als voetballer heeft mij langs een aantal mooie clubs gebracht. Ik speelde voornamelijk in de as van het veld op 4, 6 of 10. Mijn favoriete positie was toch wel vanuit 4, opkomend door de as om op het middenveld een overtal te creëren. Ik moest het spel wel voor me hebben en verdedigend was ik op de eerste meters niet de snelste maar positioneel stond ik vaak goed.” Dit deed Richard succesvol en leerde het bij Sportclub Enschede waar hij van 1976 tot en met 1988 in de jeugd speelde. In dit laatste jaar speelde hij een succesvol internationaal jeugdtoernooi en werd gescout door FC Twente. Hier speelde hij vier seizoenen: “Ik begin in de A1, maakte de stap naar het tweede elftal en mocht ook nog mijn debuut maken in het eerste van FC Twente in het bekerduel tegen Ajax. In het seizoen 1992-1993 werd ik door FC Twente uitgeleend aan Heracles Almelo. Daar heb ik een jaar in de eerste divisie gespeeld en ben vervolgens teruggekeerd naar Sportclub Enschede nadat FC Twente het contract besloot niet te verlengen. Zo kwam ik terecht in de Hoofdklasse, vergelijkbaar met de huidige tweede divisie. Dit was helaas geen gelukkige terugkomst. In augustus 1993 scheurde ik namelijk mijn voorste kruisband. De revalidatie duurde erg lang en ik heb toen zeker een jaar niet gevoetbald. Daarna heb ik nog wel drie mooie jaren in de Hoofdklasse gespeeld met een geweldige groep spelers.”
 
Terug naar oude liefde Sportclub Enschede
De periode in de Hoofdklasse eindigde door een degradatie in 1996-1997. Richard besloot naar HSC ’21 te gaan en speelde hier nog een seizoen in de hoofdklasse. Het was in die periode dat Richard veel te maken kreeg met kleine blessures en nooit echt meer zijn echte niveau haalde. Bovendien degradeert Sportclub Enschede nogmaals en speelde inmiddels tweede klasse: “Sportclub was echt mijn clubje en ik besloot weer terug te keren. Met het team promoveerden we in 1998-1999 weer naar de eerste klasse. Mijn rol was minimaal, want mijn blessures bleven mij parten spelen. Dit was voor mij de reden om te stoppen. Mijn hoofd wilde nog wel, maar mijn lijf niet meer. Toen werd ik een soort speler en assistent-trainer, maar dit was geen gelukkige combi. Ik was nog veel te veel voetballer en wilde gewoon spelen, maar de trainer dacht daar anders over.” In 2000 is Richard definitief gestopt met actief voetballen op zijn 29ste. Vanaf dat moment stortte hij zich volledig op zijn rol als voetbaltrainer.
 
Een mooie trainerscarrière
Zijn trainerscarrière begon uiteraard bij ‘zijn club’ Sportclub Enschede. Van 2000 tot 2003 was hij assistent-trainer van verschillende (jeugd) teams die allen uitkwamen op een hoog niveau. Na drie seizoenen ervaringen opgedaan te hebben werd hij hoofdtrainer van het tweede elftal van Sportclub. Daarna maakte hij de overstap naar het eerste elftal RKSV EMOS (4e en 5e klasse) en in 2007 vervolgde hij zijn carrière bij HVV Tubantia (1e en 2e klasse). In de jaren daarna was hij trainer bij verschillende 2e klassers: Avanti Wilskracht, FC Berghuizen en KOSC. Tussentijds keerde hij ook weer even terug op het oude nest als technisch coördinator bij Sportclub Enschede. In 2017 nam hij even een uitstapje door een eigen voetbalschool te starten waarbij hij techniektraining gaf, en werkte met de smartgoals, aan kinderen van 8 tot 15 jaar. In 2018 zette hij dit voor en combineerde hij dit met het assistent-trainerschap bij HVV Tubantia.
 
Samenwerken met mannen met passie
Aankomend seizoen staat Richard langs de lijn bij JO19-1 van De Bleek. De reden voor deze stap: “Ik heb twee redenen om de overstap te maken. Allereerst gaat mijn zoon, Lucas van Praag, de overstap naar JO19 maken en hij heeft al meerdere malen gevraagd of ik trainer van zijn team wilde worden. Daarnaast spreken de doelen en ambities van De Bleek mij erg aan. De weg die wordt ingeslagen zie ik zitten. Onder andere na de fijne gesprekken met Wouter du Gardijn en Pascal de Wijngaert mocht ik kennismaken met het enthousiasme, de gedrevenheid en een duidelijke visie die de club heeft. Daarbij kijk ik heel erg uit naar de samenwerking met collega trainers zoals Mete Soygül, Mattijs van den Berg, Boy Jhan Jahn, Ronnie van der Sleen en Dion van Dijk. Dit zijn allemaal mannen met een passie voor voetbal en die niet op hun borst slaan van ‘kijk mij eens’. Ze staan open om samen te werken en willen er allen, met hart voor de club, gezamenlijk iets moois neerzetten.”
 
Plezier op het veld
De samenwerking tussen alle trainers heeft een duidelijk doel: “We willen de spelprincipes van Zaterdag Heren 1 gaan kopiëren naar Zaterdag Heren 2, JO19 en JO17. Dat vergt veel overleg en afstemming, en we geloven in deze aanpak. We creëren zo herkenbaarheid en houvast voor de spelers. Ter illustratie: wanneer een speler van 019 moet invallen bij een selectieteam, dan weet hij wat hij moet doen en komt niet voor verrassingen te staan. Het doel voor mij, Ronnie en Boy is het beter maken van spelers en ze op te leiden voor Zaterdag Heren 1 met als uiteindelijk doel om met Rigtersbleek weer hogerop te komen. Daarnaast willen we laten zien dat presteren en plezier samengaan. Dit gaan we met z’n allen zichtbaar terugbrengen op het veld!
 
Pascal de Wijngaert is blij met de komst van Richard: “In de bijeenkomsten die we tot op heden hadden voor de trainers is Richard al van meerwaarde voor De Bleek. Hij heeft een open geest en met zijn drang naar verbetering en vernieuwing gaat hij heel veel toevoegen. Bovendien is hij een man van het samendoen en elkaar helpen. Richard is iemand die echt wil bijdragen om het grote geheel, het prestatievoetbal binnen de vereniging, op een hoger plan te krijgen en zo de club verder te brengen.”
 
Tot besluit nog de volgende woorden van Richard: “Ik heb er ontzettend veel zin in! Tot snel op het mooie sportpark.”, aldus de enthousiaste en gemotiveerde nieuwe hoofdtrainer van JO19-1.

CONTACT
 

Ontmoetingspark v.v. Rigtersbleek
G.J. van Heekstraat 15
7521 EB Enschede

communicatie@rigtersbleek.nl
wedstrijdsecretaris
T. 053 - 435 92 39

 
 
Openingstijden 


Het Paviljoen
Maandag t/m vrijdag | 08.00 – 24.00 uur
Zaterdag | 08.00 – 22.00 uur
Zondag | 08.00 – 20.00 uur 

Lunchroom
Maandag t/m vrijdag | 11.00 – 19.00 uur
Zaterdag & zondag | 08.00 – 19.00 uur  

Eetcafé
Maandag t/m vrijdag | 17.00 – 19.00 uur
Zaterdag & zondag | Gesloten 

  

 

pointersmall.png
Route
VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
 

Contactformulier Contact

CONTACT
 

Ontmoetingspark 
v.v. Rigtersbleek
G.J. van Heekstraat 15
7521 EB Enschede

communicatie@rigtersbleek.nl
Wedstrijdsecretaris
T. 053 - 435 92 39

pointersmall.png
Openingstijden 

Het Paviljoen
Maandag t/m vrijdag | 08.00 – 24.00 uur
Zaterdag | 08.00 – 22.00 uur
Zondag | 08.00 – 20.00 uur 

Lunchroom
Maandag t/m vrijdag | 11.00 – 19.00 uur
Zaterdag / Zondag | 08.00 – 19.00 uur  

Eetcafé
Maandag t/m vrijdag | 17.00 – 19.00 uur
Zaterdag / Zondag | Gesloten 


VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
 

Contactformulier Contact

Image