Keepers
De (rol) van de keeper
De keeper zien als alleen maar een sluitpost is verleden tijd. Het doel om zo veel mogelijk ballen tegen te houden, is een te beperkte omschrijving van het takenpakket van een moderne keeper. Het huidige spel eist dat keepers meer dan ooit een integraal onderdeel vormen van het team en de trainingen. De keeper geeft tegenwoordig leiding aan de achterhoede en is onderdeel van de te volgen verdedigingstactiek. Ook begint het aanvalsspel, de opbouw, bij de keeper. Een keeper moet zowel lange als korte passes kunnen geven, gericht kunnen uittrappen en het gebied bespelen tussen de verdediging en het doel. Hier past een actieve en offensieve rol van een keeper bij.
Als gevolg daarvan zijn de trainingen die keepers geboden worden heel anders dan 20 jaar geleden. Naast de ontwikkeling van technische vaardigheden, de mogelijkheid om ballen uit de hoek te ranselen, verdere kracht- en conditietrainingen, wordt een keeper ook uitgedaagd om verschillende keuzes te maken bij balbezit en/of balbezit tegenstander. Het leuke is dat daardoor alle wedstrijden een plezier zijn voor de keeper, niet uitsluitend die wedstrijden waarin de keeper veel reddingen moet verrichten.
Training
Keepers krijgen één keer per week keeperstraining aangeboden. In groepjes van vier of vijf personen per trainer of assistent-trainer voor de oudere leeftijdsgroepen en in groepjes van zes voor de JO8/JO9. Een half (hoofd)veld wordt beschikbaar gesteld, zodat onder (bijna) alle weersomstandigheden de training door kan gaan. Een tweede trainingsmoment is voor alle keepers bij het team waar ze zijn ingedeeld. Voor selectieteams kan dit twee keer zijn, zodat er drie trainingsmomenten zijn.
De keeperscoördinator van v.v. Rigtersbleek volgt samen met het technisch kader de ontwikkelingen van keepers individueel. Elk jaar wordt de indeling van keepers in overleg met de leden van de Jeugd- en Seniorenafdeling bepaald.