De Rigtersbleek Academy

De Rigtersbleek Academy

Sinds oktober 2020 is gestart met de pilot van onze eigen Rigtersbleek Academy. Dat bleek een zodanig succes, dat sinds seizoen 2021-2022 meer dan 25 spelers wekelijks deelnemen! En niet alleen spelers van Rigtersbleek, ook spelers van andere clubs weten ons te vinden. We vinden het belangrijk dat zij ook kunnen meedoen en gewoon blijven voetballen bij hun eigen club.

Iedere jonge voetballer of voetbalster, die liefhebber is van het spelletje en zich wil ontwikkelen, is van harte welkom om deel te nemen. Veel bewegen met andere kinderen en het spelen is enorm belangrijk. Alle kinderen in de leeftijd van 9 tot 16 jaar zijn van harte welkom!

De weg omhoog

In het afgelopen jaar is er bij De Bleek veel in de stijgers gezet. Bestuurslid voetbalzaken, Pascal de Wijngaert, vertelt er meer over: “We hebben een beleidsplan opgezet met de naam ‘Rigtersbleek, de weg omhoog’. In dit beleidsplan wordt de ambitie uitgesproken om binnen vijf jaar met alle jeugdteams op divisieniveau te spelen. Vooralsnog is JO19-1 het enige team op dit niveau, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat ook de andere teams de weg omhoog hebben gevonden.” Achter de schermen is Pascal bezig met het oprichten van een stichting: “Op deze wijze willen we de weg omhoog nog meer vorm gaan geven. Hierbij is samenwerking van groot belang. We zoeken de samenwerking met diverse partijen: van voetbalscholen en Enschede voetbalclubs tot huiswerkbegeleiding en de initiatieven binnen de club. Als Ontmoetingspark, met prachtige faciliteiten waaronder Het Paviljoen, is er namelijk veel mogelijk. Met de inzet van het Eetcafé en onze digiruimte hebben we veel te bieden aan zowel partners, en bovenal aan de deelnemers aan de Rigtersbleek Academy.” De Rigtersbleek Academy is namelijk meer dan voetbal: “We hebben aandacht voor de ontwikkeling van de kinderen. Niet alleen als voetballer, maar ook op het maatschappelijk vlak.”

Ambitieus, dat zijn wij.

De ambities van de Academy zijn groot: “We draaien er niet omheen: we willen wat bereiken! Enschede is altijd al een voetbalstad geweest en speelde in de jaren 50 zelfs met drie clubs op het hoogste niveau van Nederland. Als Rigtersbleek willen wij toonaangevend zijn en blijven; De Bleek zal nooit verloren gaan. Voor ons is het dus van belang om de ziel in de club in leven te houden. Nog altijd strijden we in de kleuren rood en wit voor het hoogst haalbare niveau en ook met onze jeugdteams willen we de weg omhoog inzetten, op het hoogste niveau spelen. Wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst.”

Onze drive

Bij de Rigtersbleek Academy is de kennis van Pascal de Wijngaert, als (sport)psycholoog ook waardevol: “In deze tijd heeft de (Enschedese) jeugd moeite om drive te houden en de motivatie te vinden om ergens voor te strijden. Bij ons zijn talent en aanleg niet de heilige graal. Ook al heb je nog zoveel talent en aanleg … zonder de bereidheid strijd te leveren en 95 minuten lang 100% inzet te tonen, kun je de boot mogelijk missen. Niet alleen in een voetbalteam, maar ook op maatschappelijke fronten.” Inzet en motivatie is meer dan ooit gesprek van voetbaltrainers: “Met regelmaat voeren we discussies over wat we moeten doen met een prestatieteam waarbinnen vijf of meer spelers niet zo gemotiveerd lijken. Persoonlijk, en als bestuurslid voetbalzaken, ben ik daar simpel in. Een speler die moeite heeft zich in te zetten en zijn best te doen, op de training of tijdens de wedstrijd, waarderen wij net zo veel als mens als ieder ander. Ook deze spelers willen we plezier bieden. De vraag is alleen wel: op welk niveau en wat sluit aan? Soms kun je beter de strijders uit een jonger of lager team toevoegen. De kans dat de speler uiteindelijk bij ons in de senioren nog steeds tegen een balletje trapt, is aantoonbaar vele malen hoger.”

Plezier hebben!

Plezier is dan ook één van de belangrijkste uitgangspunten, zowel binnen De Bleek als bij de Academy: “Plezier hebben, en houden, is extreem belangrijk. Zo zorgen we er namelijk voor dat we als club een toekomst hebben en met een stevige basis de weg omhoog vinden. Bovendien is het onze overtuiging dat plezier binnen het zogenaamde prestatievoetbal nog veel groter wordt als het samengaat met overwinningen en promoties.”

Met een beleidsplan als leidraad, een succesvolle pilot tot nu toe en met de jeugd die de toekomst is van onze mooie voetbalclub is de Rigtersbleek Academy inmiddels een vast onderdeel van de week. Zorg dat je er ook bij bent om jezelf te ontwikkelen en plezier te beleven! Meld je aan en sluit ook aan bij de Rigtersbleek Academy!